HTML

TR-kupa

Eredetileg egy négyfordulós vetélkedő számára készült a blog, de lustaságból folytatom (nem nyitok új néven új blogot), mindenféle természettudománnyal kapcsolatos dolgokat írok ide.

Friss topikok

  • Torrentboy: justplay.hu/news.php (2009.12.23. 22:15) A negyedik feladatsor megoldásai
  • Csavarhúzós: A negyedik feladatban a párolgást is figyelembe kell venni. A szívószál után még egy métert esik. ... (2008.03.16. 11:04) Mi lesz itt?
  • Csavarhúzós: Ezer bocsánat, automatikusra állítottam, hogy a post péntek 14 órakor jelenjen meg, számomra meg i... (2008.03.15. 10:37) első feladatsor

Linkblog

Mi lesz itt?

2008.03.09. 21:04 Csavarhúzós

Feladatok, egyelőre 4 héten át heti négy feladat.

Ezek konkrét, a "megfogható" valóságra vonatkozó kérdések, nem "papírfizika": inkább a valóságérzéket teszteli, beleértve a többiek véleményének megtippelését is.

A kérdések a tanítási napokon az iskolánk belső hálózatán élnek, mindenki tippelhet rájuk. A játékosoknak 40 pontjuk van, ezek felhasználása tetszőleges, de minden feladatra legalább egy pontot tenni kell. A kiértékeléskor minden feladatnál a helyes választ adók között oszlik szét a feladatra feltett tét. Számszerű, de pontosan nem meghatározható kérdésekre (Pl. leves hány fokra hűl adott körülmények között) bonyolultabb apontok szétosztásának módja, ott a konkrét mért értéktől való eltérés is számít. Ez azért jó, mert önálló munkára ösztönöz, ugyanis emiatt nehéz mástól megbízható információt szerezni. A neten sima szavazás lesz csak és eredményt is kiki magának hirdethet csak. De itt már a szavazásokhoz kommenteket lehet fűzni, és meg lehet vitatni, hogy kinek van igaza. Hétfőn a hozzászólásokból kiválogatom a legjobb indoklásokat, és közlöm, mint megoldást, illetve ha nem lesz, akkor nyilván én írom le.

Akkor tehát pénteken a kora délutáni órákban következik az első négy feladat...

2 komment

Címkék: oktatás iskola fizika trkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://trkupa.blog.hu/api/trackback/id/tr67373154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mungo 2008.03.15. 14:39:22

A negyedik feladat számomra nem teljesen világos a leírásból.
Annyit értettem, hogy az egyik palackból átkerül a víz a másik palackba, de nem világos, hogy ez végig zárt rendszerben a szívószálon keresztül, vagy közben a szabad levegőn a párolgási hőveszteséget is figyelembe kell-e venni. ha zárt a rendszer, akkor csak a palackok hőveszteségére kell tippelni, meg a szívószáléra, mert a gravitációs helyzeti energiából származó melegedés mértéke elhanyagolható a veszteségek mellett.

Csavarhúzós 2008.03.16. 11:04:54

A negyedik feladatban a párolgást is figyelembe kell venni. A szívószál után még egy métert esik. Ez nem is igazi fizikapélda, inkább csak a "valóságérzéket" teszteli.