HTML

TR-kupa

Eredetileg egy négyfordulós vetélkedő számára készült a blog, de lustaságból folytatom (nem nyitok új néven új blogot), mindenféle természettudománnyal kapcsolatos dolgokat írok ide.

Friss topikok

  • Torrentboy: justplay.hu/news.php (2009.12.23. 22:15) A negyedik feladatsor megoldásai
  • Csavarhúzós: A negyedik feladatban a párolgást is figyelembe kell venni. A szívószál után még egy métert esik. ... (2008.03.16. 11:04) Mi lesz itt?
  • Csavarhúzós: Ezer bocsánat, automatikusra állítottam, hogy a post péntek 14 órakor jelenjen meg, számomra meg i... (2008.03.15. 10:37) első feladatsor

Linkblog

A harmadik kérdéssor megoldásai

2008.04.15. 13:07 Csavarhúzós

Az első kérdésnél gondoljunk arra, mi van, ha a felső rész megegyezik az alsóval. A test ekkor a súlypontjában van felfüggesztve, nem leng, mert nincs visszatérítő erő. A felső rész kétféle módon is lassítja a lengést. Egyrészt rá ellenkező irányú forgatónyomaték hat, csökkenti tehát az eredő forgatónyomatékot. Másrészt tömege miatt nő a tehetetlenség (azaz jelen esetben a tehetetlenségi nyomaték). Ha tehát a felső részt eltávolítjuk, gyorsulnak a lengések, azaz egy lngés ideje csökken.

A második kérdésre igen a helyes válasz. Gondoljunk a piuettezőre, aki behúzza végtagjait, ettől felgyorsul a forgása. Jelen esetben a madzag meghúzásakor munkát végzünk. Ha pont az alsó helyzetben húzzuk a madzagot, akkor nem csak a súlyerő feszíti a kötelet, hanem a testet körpályára kényszerítő erő is. Ha meghúzzuk a kötél végét, munkát végzünk, és mivel az erő nagyobb, mint a súlyerő, a végzett munka is nagyobb, mint ami az emeléshez szükséges lenne, a többlet a súly mozgási energiáját növeli. A madzag visszaengedését akkor végezzük, amikor a felső holtpont közelében a súly már lasabban mozog, így összegészében sikerült energiát vinni a rendszerbe. Tényleg működik oldalirányban is, próbáld ki, ha nem hiszed...

A harmadik kérdésre az a helyes válasz, hogy a sörösdoboz összeroppan. A forrás során a folyamatosan keletkező vízgőz "kisöpri" a levegőt az edényből. Amikor a vízbe fordítjuk az edény száját, a gőz lekondenzál, így belül nagyon kicsi lesz a nyomás, kívülről viszont a külső légnyomás (=1 kg súly 1 négyzetcentinként) nyomja, így összeroppan. Víz is megy bele persze, de ez lehet 20-30%nál jóval több is, ezért nem jó az a válasz. Itt megnézhető:

 A negyedik kérdésre az a helyes válasz, hogy a kis buborék felfújja a nagyot. A kis buborékban azért nagyobb a nyomás, mert erősebben görbült, miközben a szappanhártyát összehúzó erő (a felületi feszültség) ugyanaz. Az ábrán látszik, hogy a részecskék egyforma vonzóereje (kék nyilak) hogyan képes eltérő befelé mutató eredőt adni (piros nyilak)A következő videón jól megfigyelhető a jelenség:

Lufikkal is működik (ha nincsenek nagyon felfújva), megnézhető a Szertár blogon.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás iskola fizika trkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://trkupa.blog.hu/api/trackback/id/tr74426501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.