HTML

TR-kupa

Eredetileg egy négyfordulós vetélkedő számára készült a blog, de lustaságból folytatom (nem nyitok új néven új blogot), mindenféle természettudománnyal kapcsolatos dolgokat írok ide.

Friss topikok

  • Torrentboy: justplay.hu/news.php (2009.12.23. 22:15) A negyedik feladatsor megoldásai
  • Csavarhúzós: A negyedik feladatban a párolgást is figyelembe kell venni. A szívószál után még egy métert esik. ... (2008.03.16. 11:04) Mi lesz itt?
  • Csavarhúzós: Ezer bocsánat, automatikusra állítottam, hogy a post péntek 14 órakor jelenjen meg, számomra meg i... (2008.03.15. 10:37) első feladatsor

Linkblog

A második feladatsor megoldásai

2008.03.31. 10:07 Csavarhúzós

Az első kérdés tulajdonképpen nem válaszolható meg a megadott adatokkal, csak találgatni lehet. Ha a gyújtó elég nehéz vagy a súlypont elég közel van a kitámasztási ponthoz, akkor le is billenhetett volna. Végül nem ez történik, a pohár elég vastag ahhoz, hogy elvezesse a hőt, így a láng kialszik. (A feladat azért kerül be, mert kíváncsi voltam, hogy a suliban a tippelős vagy a biztosan megválaszolható kérdésekre tesznek-e nagyobb tétet - ez utóbbi jött be)
A második kérdésre a válasz az, hogy igen, lehetséges a súlytalanság arra az időre, míg a repülőgép pontosan g gyorsulással mozog lefelé. Itt a videó:

A harmadik kérdés megfogalmazása nem véletlenül volt olyan amilyen. Ha úgy öntjük ki a vizet, hogy abban nagyobb vízcseppek-gömbök is legyenek, akkor azok nem tudnak ilyen rövid idő alatt átfagyni, hiába van -65 fok. De ha sikerül apró cseppekre szétporlasztani a vizet, akkor azok már máshogy viselkednek. A mérettel a térfogat, (így a súly, tömeg is) köbösen csökken, a felület (így a légellenállás, hőátadó felület) pedig kevésbé, csupán négyzetesen. Emiatt az apró cseppek lasabban esnek (a köd is vízcseppekből áll, azok olyan kicsik, hogy órákig esnek pár méterről is), és felületükhöz képest kicsi a térfogatuk, így könnyebben fagynak át. Úgy tűnik, hogy az, hogy száz fokosra melegítjük a vizet kiöntés előtt, megkönnyíti a fagyást, mert a forró víz apróbb cseppekre porlad szét. (Ki kéne próbálni, de sajnos nem volt elég kemény fagy a télen) Itt a videó, a második perctől kezdődik a kísérlet:

A negyedik kérdésre pontos választ az adatok ismeretében nem lehet adni - bevallom csak azért fogalmaztam így a kérdést, mert az eldöntendő kérdésekkel akaratlanul is sugall az ember valamilyen választ. Arra voltam kíváncsi, hogy hányan tippelnek arra, hogy a kifolyási idő CSÖKKEN és hányan arra, hogy NÖVEKSZIK. Utóbbiaknak (törpe kisebbség...) lett igazuk. A csökkenés mellett voksolók nyilván arra gondoltak, hogy a rövidebb cső kisebb ellenállást jelent az áramlással szemben, ami igaz is. Azonban megfigyelhetjük azt is, hogy egy lyukas edényből a víz nem egyenletesen folyik ki, ahogy fogy a víz, úgy csökken a kifolyás sebessége is. A hidrosztatikai nyomás ugyanis annál kisebb a kifolyási pontnál, kisebb tehát a vizet felgyorsító erő.
A csővel lejjebb kerül a kifolyási pont, megnő tehát a hidrosztatikai nyomás. A cső súrlódása persze csökkenti ezt a hatást, de mégis ez a döntő. Méréseim szerint a 29 másodperces kifolyási idő 37 másodpercesre nőtt a szívószál megrövidítése után.

Jó kérdés, hogy a szívószálban lévő víz súlya miért számít, a szívószál alatti vízsugár pedig miért nem "húzza" a felette levő vizet ugyanúgy. A szívószálban a víz egyenletesen mozog (mivel a keresztmetszete állandó, a víz pedig összenyomtatatlan), a vízsugárban pedig gyorsul, szabadon esik. (Megfigyelhető, hogy a vízsugár keresztmetszete emiatt egyre csökken) A szabadon eső testnek nincs súlya, mint már láttuk, így nem hat semmilyen erővel a felette lévő vízre.
Ha zavaros volt a magyarázat, kérdezzetek...

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás iskola fizika trkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://trkupa.blog.hu/api/trackback/id/tr55404206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása